Smart Energy City på havnefronten

Vi realiserer fremtidens energiforsyning, når vi i samarbejde med Aalborg Kommune og private bygherrer mv. arbejder på et af Aalborgs største byudviklingsprojekter nogensinde - Stigsborg Havnefront. Her kommer vores kunder til at bo i et område, hvor energien produceres smart - og bruges smart. 

Visionen for projektet 

Stigsborg Havnefront er et projekt med mere end 4000 nye boliger, 7500 nye indbyggere, erhvervsbyggeri, nyt børne- og ungeunivers med skole, institutioner osv. Området er udpeget som ’Smart City’-område. Det betyder, at visionen for energiforsyningen i området er:

Forsyningen af Stigsborg Havnefront med energi skal understøtte accelerationen af forsyning mod fremtidssikker energi i Aalborg gennem et smart energikoncept, der reducerer ressource- og miljøaftrykket - og samtidig understøttter udfasningen af fosssile brændsler.

Visionen understøttes af implementering af løsninger som lavtemperaturfjernvarme, fjernkøling og overskudsvarme.

3 succesfaktorer for projektet 

Visionen har affødt følgende succesfaktorer:

 • At byens områder hænger sammen og er en del af byens infrastruktur - intet område er en ø, hverken i energimæssig, ressourcemæssig eller vandmæssig forstand. 
 • At energi ikke har samme kvalitet, og at forskellige energikilder derfor skal bruges forskelligt - f.eks. fjernvarme til opvarmning og el til belysning og transport. 
 • At den rette energi skal bruges smart - fjernvarme skal udnyttes ved lavest mulige temperatur og returneres med mindre end 30 grader. 

Smart produktion og brug af energi 

Med et mål om at sikre mere bæredygtige byer og reducere udledningen af drivhusgasser med 70% frem mod 2030 har vi fokus på en smart udvikling af både eksisterende og nye områder i byerne. På Stigsborg Havnefront vil vi gøre følgende: 

 • producere fjernvarme lokalt i form af overskudsvarme fra butikker o.l. 
 • lejligheder etableres med varmtvandstilslutning til de hårde hvidevarer. 
 • energiforbrug gøres synligt - gerne både på lejlighedsplan og på gadeplan.
 • antennenetværk til fjernaflæsning udnyttes optimalt. 
 • test af nye komfortløsninger til varmekunderne.
 • bygninger, forbrug og vaner snakker sammen med distribution og produktioner.
 • ledninger i jorden udføres med materialer, hvor der er tænkt på miljøet.
 • fjernkøling til store bygninger i området i samproduktion med fjernvarme. 

Vi implementerer ikke kun mange af vores nuværende energiløsninger, men arbejder samtidig også på at udvikle næste generations digitale kundeløsninger. Her vil kunder ikke blot kunne leje deres eget fjernvarmeanlæg, men også få adgang til en digital husassistent, der giver gode råd om indeklima.

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen