Kyotos anlæg

Nyt testcenter indvier første demonstrationsanlæg

Aalborg Forsyning indvier i dag det første demonstrationsanlæg i sit nye testcenter i Norbis Park. Der er tale om et saltbatteri fra norske Kyoto Group, som for første gang i verden bruger smeltet salt teknologi til lagring i forbindelse med et fjernvarmenet.

Det er Kyoto Groups første kommercielle anlæg, som i dag bliver indviet i Aalborg Forsynings nye testcenter i Norbis Park. Det nye demonstrationsanlæg bliver kaldt Heatcube og er et saltbatteri, som omdanner elektricitet og lagrer det som varme, indtil der er behov for det. Anlægget er det første i verden, som bruger smeltet salt teknologi til lagring i forbindelse med et fjernvarmenet, og det er en af de store knaster i den grønne omstilling, som anlægget nu skal være med til at løse – nemlig lagringen af vedvarende energi.

”Vi har haft et rigtig godt og lærerigt samarbejde med Kyoto Group, og det er netop et godt eksempel på, hvad vi gerne vil med vores nye testcenter – nemlig at udvikle og demonstrere nye, banebrydende og grønne teknologier i samarbejde med virksomheder, forskere og myndigheder,” siger Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning.

Store forventninger til Heatcube

I Kyoto Group er der også stor glæde over at være i mål med at demonstrere funktionaliteten og effektiviteten af anlægget. Forventningen er, at Heatcube især vil få stor betydning i procesindustrien, hvor der bliver brugt meget varme:

”Jeg vil gerne takke Aalborg Forsyning for det ekstraordinært gode samarbejde. Vi er utroligt glade for den professionelle og vellykkede installation og idriftsættelse af Heatcube. Nu er det vores klare forventning, at Heatcube vil bane vejen for en fremtid, hvor industriel procesvarme kommer fra ren, vedvarende energi,” siger Camilla Nilsson, CEO i Kyoto Group.

Aalborg Forsyning har overtaget driften af anlægget, som allerede er begyndt at levere varme til fjernvarmenettet. Anlægget er planlagt med varmeleverancer på op til 5.000 MWh årligt, hvilket svarer til det årlige varmeforbrug i cirka 275 enfamiliehuse.

Aalborg i front af den grønne omstilling

Den officielle indvielse af Kyoto Groups anlæg markerer også åbningen af Aalborg Forsynings testcenter i Norbis Park. Borgmester i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen, deltager i festlighederne, og han glæder sig over den udvikling, der sker i Norbis Park.

”Aalborg Forsyning er i gang med en utrolig spændende grøn omstilling i forbindelse med, at Nordjyllandsværket stopper produktionen i 2028. Det er oplagt at placere et testcenter i Norbis Park, for her er adgang til unik infrastruktur og fantastiske muligheder for at teste grønne teknologier. Jeg er sikker på, at testcentret vil bidrage til at placere Aalborg og Danmark i front af den grønne omstilling,” siger Lasse Frimand Jensen.

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen