Stemningsbillede

Nyt samarbejde mellem IKEA Aalborg og Aalborg Forsyning

IKEA Aalborg har netop indgået en aftale med Aalborg Forsyning om levering af et nyt fjernkølingssystem til møbelgigantens varehus, hvilket vil spare klimaet for tonsvis af CO2.

IKEA Aalborg og Aalborg Forsynings CO2-udslip bliver reduceret, når varehuset udskifter sit traditionelle kølesystem med fjernkøling fra Aalborg Forsyning. Fjernkøling er både billigere og mere klimavenligt end traditionel køling, og dermed helt i tråd med IKEAs fokus på bæredygtighed.

”Klimagevinsten har været afgørende for vores valg af det nye fjernkølingsanlæg fra Aalborg Forsyning. Anlægget bliver et skridt på vejen mod 2030, hvor IKEA skal være en klimapositiv, cirkulær forretning,” siger Peter Elmose, varehuschef i IKEA Aalborg.

Bruger energien to gange

Aalborg Forsyning bygger en lokal energicentral på IKEAs grund med en eldrevet varmepumpe, som i første omgang har en køleeffekt på lidt under 1 MW. Varmepumpen producerer fjernkøling til IKEA, og samtidig nyttiggøres overskudsvarmen fra processen. Den varme, der produceres på anlægget, bliver udnyttet fuldt ud af Aalborg Forsyning, der bruger varmen direkte i fjernvarmesystemet til opvarmning af bygninger i Aalborg. Sammenlignet med konventionel køling, er systemet derfor meget effektivt, da overskudsvarmen nyttiggøres som fjernvarme.

”Derved bruger vi i princippet energien to gange – IKEA får fjernkøling og sparer en masse energi, og vi får noget varme ud, som vi kan sende ud i fjernvarmesystemet. Systemet er dermed både godt for IKEA, for varmekunderne og for miljøet,” siger Jesper Møller Larsen, forsyningschef i Aalborg Forsyning.

Den overskudsvarme, der kommer retur fra køleanlægget, kan årligt opvarme, hvad der svarer til omkring 480 standard huse eller seks varehuse af IKEA Aalborgs størrelse med bæredygtig fjernvarme.

Flere kan få fjernkøling

Fjernkøling er et nyt forretningsområde for Aalborg Forsyning, hvor Nyt Aalborg Universitetshospital i Region Nordjylland er den første, store fjernkølingskunde. IKEA bliver nu den næste, og flere andre kunder er i pipelinen, fortæller Jesper Møller Larsen:

”Markedet for fjernkøling har et stort potentiale, og IKEA er en strategisk vigtig samarbejdspartner for os, for projektet med dem giver os mulighed for at vise, at vi kan producere fjernkøling på flere forskellige måder. Samtidig ligger der flere indkøbscentre, varehuse og erhvervsvirksomheder i Aalborg Syd, som vi også kan levere fjernkøling til,” siger han.

Energicentralen ved IKEA vil blive forberedt til, at flere kunder i det nærmest lokalområde kan blive koblet på. Det er planen, at fjernkølingssystemet til IKEA er klar til brug om et år.

Fakta om fjernkøling til IKEA Aalborg: 

  • Teknisk kapacitet på ca.1MW med mulighed for a udvide, hvis flere kunder er interreserede.
  • Anlægget har en samlet CO2-besparelse på mellem 1120-1950 tons i perioden 2022-2028. 
  • Overskudsvarmen fra systemet kan årligt opvarme, hvad der svarer til ca. 480 almindelige huse.

For yderligere oplysninger kontakt: 

  • Jesper Møller Larsen, forsyningschef Aalborg Forsyning, telefon 2520 4861
  • Peter Elmose, varehuschef i IKEA Aalborg, telefon 4177 8733

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen