Aalborg Forsyning logo Aalborg Forsyning logo

Ny forsyningsart: Fjernkøling

En samarbejdsaftale mellem Region Nordjylland, Aalborg Forsyning og Aalborg Portland resulterer nu i etableringen af det mest bæredygtige og effektive fjernkølingssystem i Danmark

Aalborg Forsyning skal levere fjernkøling til det nye universitetshospital

En ny aftale mellem Region Nordjylland og Aalborg Forsyning baner nu vejen for et helt nyt forsyningsområde i Aalborg Kommune: Fjernkøling. Fjernkøling følger præcis de samme principper som vi kender det fra fjernvarme, men i stedet for varme i rørene pumpes der koldt vand rundt i rørsystemet. Aftalen er et resultat af regionens EU-udbud på en samlet køleløsning til det kommende universitetshospital i Aalborg Øst – et udbud som Aalborg Forsyning vandt.

Køling med høj CO2-besparelser

Fjernkøling bruges til at levere kulde og nedkøling til eksempelvis:

  • aircondition
  • maskiner
  • serverer

Fjernkøling erstatter dermed normale eldrevne køleanlæg. Fjernkølingen fra Aalborg Forsyning vil oftest være over fem gange så effektiv som disse anlæg, og vil dermed give vores kunder en både billig, simpel og CO2-besparende løsning med samme forsyningssikkerhed, som de kender fra fjernvarme i dag.  

Etablering af det nye fjernkølingsanlæg

Det nye fjernkølingsanlæg bliver blandt de mest effektive i verden og skal placeres ved Aalborg Portlands store kridtsø i Aalborg Øst. Her pumpes det kolde vand over 30 meter op fra kridtsøens bund og via en veksler anvendes det til at nedkøle vandet i fjernkølingsnettet. Fjernkølingsnettet vil i første omgang strække sig fra søen og via en 3,6 km lang ledning ud til det nye supersygehus, hvor der også placeres en kølecentral med varmepumper og andet udstyr.

De første byggearbejder begynder midt i 2019, og systemet forventes at stå klar midt i 2021.

 

Genveje
Emner om varme