Aalborg Forsyning logo Aalborg Forsyning logo

Sådan udnytter du din fjernvarme og sparer på dit varmeforbrug

Få det optimale ud af din fjernvarme med gode spareråd. Husker du fx at aflæse din varmemåler, kontrollere din tilbageløbstemperatur og indstille temperaturen på det varme vand?

Aflæsning af dit varmeforbrug jævnligt

Hold øje med dit forbrug min. hver 14. dag. Et jævnligt overblik over dit forbrug, sikrer at du hurtigt kan opdage udsving, som kan skyldes fejl på dit anlæg.
Brug Servicebogen til at notere dine målinger eller download appen Watts.

Læs omkring Watts og hvornår du kan følge med i dit forbrug via appen.

Din tilbageløbstemperatur kan spare dig mange penge

Jo koldere tilbageløbstemperaturen på fjernvarmevandet er, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Det kan umiddelbart virke ulogisk, men jo bedre du udnytter fjernvarmen, jo mere effektivt bliver varmeproduktionen på dit pågældende fjernvarmeværk, og jo mindre bliver din varmeregning.

Det kan altså virkelig betale sig, at holde dit varmeanlæg ajour, og sørge for at fjernvarmevandet afkøles korrekt, inden det sendes tilbage til værket. Dine radiatorers returrør skal føles kolde eller håndvarme - det er et tegn på en fornuftig returtemperatur. 

Find en passende rumtemperatur

21°C er en ideel stuetemperatur for de fleste mennesker. For hver ekstra grad, du skruer op, øges dit varmeforbrug med ca. 5-6%. Ønsker du en lavere temperatur i eksempelvis dit soveværelse, så anbefales det ikke, at temperaturen kommer under 14°C. Samtidig bør du holde døren lukket til et værelse med koldere temperatur, så varmen fra andre rum ikke trækkes ind i det koldere rum. 

Du bør desuden ikke sænke temperaturen for meget om natten. Det er mere fordelagtigt med en jævn temperatur natten igennem, da der ikke skal bruges den samme mængde energi på at varmerummet op igen. Termostaterne regulerer, at der altid er den ønskede temperatur i rummet. Hvis der er koldt udenfor, sørger de helt automatisk for, at der bliver skruet op for varmen i radiatorerne. Omvendt lukker termostaterne også ned for varmen, hvis der tilføres varme andre steder fra f.eks. fra tændte starinlys og når solen skinner ind ad vinduerne.

Indstil din radiator korrekt

Indstil radiatorerne ens i de rum, du ønsker varme. Har du flere radiatorer i samme rum, så bør de indstilles på samme niveau, så de bruger den samme energi på at varme rummet op. Der er intet sparet ved at skrue helt op for en enkelt radiator i et rum og lukke for de andre. Faktisk bruger én radiator, der er fuldt opvarmet ofte mere varme end to eller tre som kører på kvart drift.  

Du kan kontrollere din radiators effektivitet på en meget simpel måde. Er din radiator varm i toppen og kold i bunden, så fungerer den med stor sandsynlighed, som den skal.  

Hold radiatoren fri for tøj

En radiators vigtigste funktion er at opvarme et rum. Du bør ikke bruge den til at tørre tøj, eller skjule den bag møbler og gardiner. Det kan i hvert fald få store konsekvenser for din varmeregning, da du ikke kan udnytte varmen særligt effektivt. 

Indstil temperaturen på det varme vand

Indstil temperaturen på det varme brugsvand til 50-55oC på din varmvandsbeholder og 48-50oC på din varmeveksler. Ved højere temperaturer øges risikoen for kalkdannelser i varmtvandssystemet.

Spar på de dyre karbade og hop under bruseren i stedet

Tag brusebad i stedet for karbad. Du bruger nemt 145 liter vand til et karbad, mod typisk kun 45 liter til et brusebad på ca. 5 minutter. Sagt på en anden måde, så bruger du altså 3 gange så meget vand på et karbad.

Luft ud i din bolig og få et forbedret indeklima

Det er vigtigt for dit indeklima, at du dagligt lufter ud i din bolig. Mange glemmer desværre at skrue ned for radiatoren imens. Radiatoren registrerer et kraftigt temperaturfald og reagerer ved at skrue voldsomt op - og det koster altså på varmeregningen. Luft ud i 5-10 minutter, hvorefter du skruer radiatoren op på samme niveau som inden du luftede ud. 

Alternativ opvarmning

Når man har fjernvarme, skal man tænke sig om en ekstra gang før man f.eks. tænder for en elvarmeovn. En elvarmeenhed vil normalt være meget dyre end en fjernvarmeenhed.

En brændeovn er hyggelig og giver en dejlig varme. Spørgsmålet om det er en økonomisk fordel, afhænger af brændets pris og energiindhold. Man skal være opmærksom på, at træ der er imprægneret, malet eller lakeret, ikke må brændes. Dette gælder også limtræ, spånplader og lignende. 

Genveje
Emner om varme