Aalborgs første fjernkøleanlæg er nu i drift

IKEA Aalborg og Aalborg Forsyning indvier i dag et nyt og klimavenligt fjernkølingssystem. Anlægget er det første af sin slags i Aalborg og leverer både klimavenligt fjenkølingssystem til møbelgigantens varehus og fjernvarme til borgerne i Aalborg.

Sidste år indgik vi et samarbejde med IKEA Aalborg om at udskifte deres traditionelle kølesystem med fjernkøling fra os, og i dag har vi sat anlægget i drift. Fjernkøling er både billigere og mere klimavenligt end traditionel køling, og IKEAS nye anlæg vil spare klimaet næsten 2.000 tons C02 de næste seks år.

Vi bruger energien to gange

Vi har bygget en lokal energicentral på IKEAs grund med en eldrevet varmepumpe, som i første omgang har en køleeffekt på lidt under 1 MW. Varmepumpen producerer fjernkøling til IKEA, og den varme, der produceres på anlægget, bliver brugt direkte i fjernvarmesystemet i Aalborg. Overskudsvarmen, der kommer retur fra køleanlægget, kan årligt opvarme, hvad der svarer til 480 boliger med varme.

Det er dermed både godt for IKEA, for varmekunderne og for miljøet. 

Kun begyndelsen

Fjernkøling er et forholdsvist nyt forretningsområde, men interessen stiger, og derfor er energicentralen ved IKEA også forberedt til, at flere kunder i lokalområdet kan blive koblet på. Samtidig breder fjernkøling sig også andre steder i Aalborg. 

Fakta om fjernkøling til IKEA Aalborg

  • Teknisk kapacitet på ca.1MW med mulighed for at udvide, hvis flere kunder er interesserede.
  • Anlægget har en samlet CO2-besparelse på mellem 1120-1950 tons i perioden 2022-2028. 
  • Overskudsvarmen fra systemet kan årligt opvarme, hvad der svarer til ca. 480 almindelige huse med bæredygtig varme.
Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen