Miljøvenlig køling sparer supersygehus 700 tons CO2 om året

I 2018 indgik Aalborg Forsyning et visionært samarbejde med Aalborg Portland og Region Nordjylland om det mest bæredygtige og effektive energikølingssystem i Danmark. 

Kulde fra kridtsø til Aalborgs nye supersygehus 

Aalborg Forsyning har gennem længere tid arbejdet med muligheden for at lancere en ny, bæredygtig køleløsning. Dette bliver nu til virkelighed, når det nye fjernkøleanlæg, som skal levere køl til Nyt Aalborg Universitetshospital, sættes i drift i sommeren 2021. Mens fjernkøl er et nyt forretningsområde hos Aalborg Forsyning, markerer det samtidig en udvidelse af samarbejdet med Aalborg Portland, idet det kolde vand i Aalborg Portlands kridtsø bliver udnyttet til at levere køling til hospitalet.

Jesper Høstgaard-Jensen

Vi har jo i mange år haft et godt samarbejde med Aalborg Portland. Vi er glade for, at det også er lykkedes at finde fælles fodslag om en helt ny løsning, som kan give hospitalet en el-besparelse på omkring 80 pct. i forhold til andre køleanlæg. Samtidig sparer vi planeten for en CO2-udledning på omkring 500-700 tons pr. år.

Jesper Høstgaard-Jensen, Vicedirektør i Aalborg Forsyning

Sparer CO2 svarende til 363 personbilers årlige udledninger

Søen har en temperatur på mellem 5 og 14 grader over årets sæsoner, og netop de stabile temperaturer betyder, at Aalborg Forsyning kan opnå en høj effektivitet i fjernkøleløsningen til hospitalet. Hvor køleanlæg normalt har en virkningsgrad på 3-4, forventer Aalborg Forsyning en virkningsgrad på op til 23 med det nye anlæg. Det betyder, at der kan høstes nogle store CO2-reduktioner - faktisk svarende til 363 personbilers årlige udledninger.

Stemningsbillede

Sådan fungerer anlægget 

Fjernkøling anvender de samme principper som fjernvarme. Aalborg Forsyning pumper koldt vand fra bunden af Aalborg Portlands kridtsø. Der bliver etableret en vekslerstation ved kridtsøen, hvor 3.600 m rør fører fjernkøling til Nyt Aalborg Universitetshospital. Fjernkølingen skal via aircondition skabe et godt indeklima for patienter og personale – og erstatter de eldrevne køleanlæg. Ved hospitalet bliver der opført en kølecentral med både vekslere og varmepumper. Kølecentralen kan både bruges til at producere køl og varme, så der kan leveres fjernkøl til hospitalet og fjernvarme til fjernvarmenettet.

Fakta om fjernkøling til NAU

  • Teknisk kapacitet på 7,3 MW med mulighed for at udvide op til 11 MW. Det svarer til, at anlægget er i stand til at indefryse 1900 tons is pr. dag. 
  • En 80-90 pct. CO2-besparelse i forhold til traditionelle køleløsninger.
  • Anlægget sparer i drift 700 tons CO2 om året, hvilket svaret til 363 personbilers årlige udledninger.
  • Fem gange så effektivt som traditionelle køleløsninger.
  • Synergieffekt i kombination med fjernvarme.
Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen